Alles over de airconditioning in uw auto

Body

Wat vroeger een luxeproduct was, is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven: airconditioning. We kennen hem dankzij zijn – voor ons – belangrijkste functionaliteit, namelijk het zorgen voor een heerlijke verkoeling op de warme dagen. Maar hoe werkt zo’n systeem nu eigenlijk en hoe zorgt u ervoor dat u zo optimaal mogelijk van uw airco gebruik maakt? Wij weten het antwoord!

Wat is het en hoe werkt een airco?

Al in 1902 werd de moderne airconditioning uitgevonden door een Amerikaanse man. Een airco werkt op basis van een ingewikkeld natuurkundig verschijnsel. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, ‘maakt’ een airco dus geen koele lucht. Door een combinatie van de vloeistoffen, gasvorming en druk wordt de lucht van buiten afgekoeld naar koele lucht die u voelt als de verfrissende bries in uw auto.

 

Meer dan een frisse bries

De functionaliteit gaat verder dan die verfrissende bries op warme dagen. Zo is een airco ook érg handig voor beslagen binnenruiten. Schakel uw airco in en binnen korte tijd is het vocht verdwenen. Als ware vochtonttrekker raden wij onze klanten dan ook aan om de airco in de winter en herfst te gebruiken. Beslagen ruiten en een vochtige auto zijn dankzij dit apparaat (snel) verleden tijd!

 

Ga slim om met het gebruik

Hoewel de airco uw grootste vriend is op sommige momenten, is het niet slim om hem de gehele autorit aan te laten staan. Een airco kan een flinke brandstofverbruiker zijn op hete zomerdagen. Is uw auto op de juiste temperatuur of zijn uw ruiten niet meer beslagen? Zet de airco uit. Beter voor het milieu en uw portemonnee!

 

Weg met nare luchtjes

Het tijdig uitschakelen van de airco tijdens een autorit heeft meer voordelen. Zo zorgt het uitschakelen ervoor dat de verdamper – een belangrijk onderdeel in de airco – kan drogen. Schimmels en bacterieën krijgen bij een droge verdamper weinig kans om zich te nestelen. Zet de airco te allen tijde 5 minuten voor het uitschakelen van de motor uit. Doet u dat niet dan zorgen de schimmels en bacterieën voor nare luchtjes bij het volgende gebruik van de airco.

 

Onderhoud uw airco goed

Door regelmatig gebruik te maken van uw airco, blijft de airco goed (door)lopen en merkt u sneller wanneer er iets mis is. Merkt u dat uw airco niet meer zo goed koelt als voorheen? Dan kan het zijn dat de koelvloeistof moet worden bijgevuld of dat er een kleine lekkage is ontstaan. Doet u uw jaarlijks auto onderhoud bij Citroën VOS, dan houden we uw airco goed in de gaten. Door tijdig problemen constateren en repareren kunnen we beter voorkomen dat een airco in zijn geheel vervangen moet worden, wat een grote kostenpost kan zijn.

 

Doe een airco check bij Citroën VOS!

Wilt u uw airco laten controleren of is uw auto toe aan een onderhoudsbeurt? Plan uw onderhoud of check-up eenvoudig online.

citroen vos sander van kessel

Sander van Kessel

Vestigingsdirecteur Den Bosch

Waar kunnen we mee helpen?

Bij VOS staan wij altijd voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te voorzien van het beste advies. Neem direct contact met ons op!