Alles over de APK regelgeving

Body

Er zijn een tal van verschillende regels in Nederland en daarom begrijpen we maar al te goed dat je ze niet allemaal kan onthouden. Gelukkig zijn we hier om je te helpen. In dit blog geven we aan wat je moet weten over APK-regelgeving in Nederland, van de keuringseisen tot aansprakelijkheidskwesties. Je leest het hier! 

Wat zijn de APK-eisen? 

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is bedoeld om de veiligheid en milieuvriendelijkheid van je voertuig te waarborgen. De keuring focust op drie hoofdgebieden: verkeersveiligheid, milieu en registratie. Dit omvat zaken als de remmen, wielen, schokdempers, verlichting, uitlaatgassen en de algemene conditie van het voertuig. 

Benzineauto's moeten na 4 jaar voor het eerst gekeurd worden, dan om de 2 jaar, en na 8 jaar geldt een jaarlijkse controle. Dieselauto's worden na 3 jaar voor het eerst gekeurd en daarna jaarlijks. 

 

Is een Auto Zonder APK Verzekerd? 

Volgens de Nederlandse wet is het hebben van een geldige APK een vereiste om je auto te verzekeren. Als je auto niet APK-goedgekeurd is, kan je verzekering weigeren om uit te betalen bij een ongeval, zelfs als je je premie hebt betaald. 

 

Wie is er Aansprakelijk als je een Auto Leent waarvan het APK Bewijs Niet Meer Geldig is? 

Als je een auto leent en er gebeurt iets terwijl de APK is verlopen, dan ligt de verantwoordelijkheid bij de eigenaar van de auto, niet bij de bestuurder. De eigenaar is wettelijk verplicht om de auto APK goedgekeurd te hebben. 

 

Is er Uitstel voor Autokeuring? 

Hoewel er soms uitzonderingen worden gemaakt, zoals tijdens een lockdown, is het in het algemeen niet mogelijk om uitstel te krijgen voor je APK. Als je APK verlopen is, mag je niet op de openbare weg rijden, tenzij je op weg bent naar de keuring. Dit mag je ook tot maximaal 2 maanden na het verlopen van de APK doen. 

 

APK Regelgeving en Citroen VOS 

Bij Citroen VOS, met vestigingen in Waalwijk en Den Bosch, kunnen we de APK van je voertuig verzorgen, ongeacht of je een Citroën of een ander merk auto hebt. Onze ervaren monteurs kennen de APK-regelgeving op hun duimpje en zorgen ervoor dat je auto aan alle eisen voldoet. Neem contact met ons op om je APK vandaag nog te regelen.