Daniël over brandstof: welke keuzes zijn er?

Body

De allereerste vraag die we stellen bij de aanschaf van een auto: welke brandstof past het beste bij uw autowensen en autogebruik? De bekendste brandstoffen zijn diesel en benzine, maar de markt breidt telkens verder uit. De keuze in brandstoffen wordt telkens groter, met elk zijn eigen voor- en nadelen. Daniël vertelt u graag meer over al deze mogelijkheden!

Benzine of diesel

De meeste bekende brandstof is benzine, dit omdat simpelweg de meeste mensen benzine rijden. De aanschaf van een benzineauto is goedkoper en ook de wegenbelasting en het onderhoud is lager dan bij een dieselauto. Echter is het verbruik wel hoger en ook de prijs van benzine ligt hoger dan de prijs van diesel. Dieselauto’s zijn zuiniger en goedkoper aan de pomp, maar wel duurder in aanschaf en belastingen. Qua prijs wordt diesel rijden pas dus pas interessant als u veel kilometers aflegt, maar houd ook rekening met het milieu: een dieselauto heeft een zwaardere motor dan een benzineauto en stoot daarom meer C02 uit.

Alle Citroënmodellen zijn verkrijgbaar met een benzinemotor, een aantal in diesel. Ontdek ze hier of neem contact met ons op voor meer informatie.

 

LPG

LPG - ook wel autogas genoemd - is milieuvriendelijker doordat er minder CO2 vrijkomt tijdens de verbranding. Het nadeel is echter wel dat de brandstof de motor meer belast, de kofferbak deels bezet wordt door de (grote) gastank en er behoorlijke kosten gemoeid zijn bij het plaatsen van deze installatie. 

Nieuwe modellen worden niet meer verkocht met brandstof LPG, ook tussen de occasions komen we nog maar zelden een auto tegen met een autogasinstallatie.

 

Elektriciteit

We zien het steeds meer: elektrisch rijden is dé nieuwe manier van rijden. Elektrische auto’s zijn nog niet voor iedereen een optie vanwege de gemiddeld hogere aanschafprijs, maar de energie is wel een stuk goedkoper en u betaalt geen wegenbelasting! U hoeft niet per se naar het tankstation, maar kan thuis de auto opladen. Houd hier wel rekening met tijd: elektrisch laden duurt langer dan de tank vol tanken met een andere brandstof. Elektrische auto’s stoten geen stikstof of CO2 uit en zijn momenteel dan ook de schoonste manier van autorijden.

 

Hybride en Plug-in-Hybride

Hybride is erg interessant voor als u veel korte stukken rijdt. Een hybride auto heeft namelijk een gecombineerde motor: een verbrandingsmotor en een elektromotor. De elektromotor wordt tijdens het rijden opgeladen en ondersteund de brandstofmotor. Op deze wijze wordt het rendement optimaal gebruikt. Bij het rijden van kleine stukken wordt er voornamelijk gereden op de accu waarmee je brandstofverbruik verminderd en dus bespaart in de kosten. Daarnaast zijn hybrideauto’s doorgaans milieuvriendelijk en betaalt u minder wegenbelasting.

De plug-in Hybride werkt volgens hetzelfde principe maar heeft een grotere accu zodat je veel meer kilometer elektrisch kan rijden. Hierin zit je dus niet meer vast aan de winst bij korte afstanden. Daarnaast kut u deze auto’s ook opladen bij een laadpaal waardoor je nog minder brandstof verbruikt en meer energie.

Ontdek hier alle elektrische en hybride Citroënmodellen.

citroen vos daniel vos

Daniël Vos

Verkoopadviseur

Meer weten?

Bij VOS staan wij altijd voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden en om u te voorzien van het beste advies. Neem direct contact met ons op!